91% konsumentów
uważa, że Nutri-Score
jest pomocny
podczas zakupów
Poznaj Nutri-Score
- system znakowania
żywności
Nutri-Score
został wprowadzony
w wielu
europejskich krajach

O Nutri-Score

Nutri-Score to system znakowania żywności

Oznaczenie w postaci prostego kodu składającego się z 5 liter (od A do E) i odpowiadających im kolorów (od ciemnozielonego do czerwonego) jest podsumowaniem wartości żywieniowej produktu.

System znakowania Nutri-Score pokazuje wartość produktu w diecie, co może ułatwiać dokonywanie prawidłowych wyborów żywieniowych.

W dzisiejszych czasach świadomość społeczeństwa na temat zdrowego stylu życia i prawidłowego sposobu odżywiania jest coraz większa. Podczas zakupów coraz więcej osób zwraca uwagę na wartość odżywczą żywności, by dokonać świadomego wyboru produktów.

Mnogość produktów oraz duża ilość informacji zawartych na opakowaniach, przy jednoczesnym pośpiechu w zakupach i braku specjalistycznej wiedzy z zakresu żywienia sprawiają, że wielu konsumentów ma trudność z wyborem odpowiednich produktów. Nutri-Score został opracowany w celu przekazania przejrzystej informacji na temat wartości odżywczej produktów.

Nutri-Score to system znakowania żywności umieszczony na przodzie opakowania produktu w postaci prostego kodu składającego się z 5 liter (od A do E) i odpowiadających im kolorów (od ciemnozielonego do czerwonego).

Jest ogólnym podsumowaniem wartości odżywczej produktu, co może znacznie ułatwiać dokonywanie prawidłowych wyborów żywieniowych.

Czytaj więcej
SystemNS

Dlaczego Nutri-Score?

Wiarygodny

Nutri-Score to system oparty na danych naukowych. Został opracowany przez naukowców specjalizujących się w epidemiologii żywieniowej i jest obecnie systemem znakowania żywności o najsilniejszym naukowym fundamencie.

Obiektywny

Nutri-Score jest obliczany na podstawie zawartości składników w 100 g lub 100 ml produktu. Dzięki temu Nutri-Score umożliwia porównywanie produktów ze sobą.

Zrozumiały

Nutri-Score jest łatwy do zrozumienia. Dzięki prostemu oznaczeniu na etykiecie już na pierwszy rzut oka widać, jaką wartością odżywczą charakteryzuje się dany produkt. Nutri-Score pomaga konsumentom w świadomym wyborze produktów preferowanych w prawidłowo zbilansowanej diecie.

Całościowy

Nutri-Score ocenia produkt jako całość, a nie tylko poszczególne składniki. Nutri-Score stanowi całościowe podsumowanie wartości odżywczej produktu.

Jak obliczyć?

Bilans składników

Nutri-Score jest obliczany na podstawie informacji o zawartości składników w 100g lub 100ml produktu. Dzięki temu system ułatwia porównywanie wartości odżywczej różnych produktów spożywczych.

Obliczenia opierają się na bilansowaniu zawartości składników korzystnych takich jak: błonnik, białko, warzywa, owoce, orzechy oraz tych, których ilość należy w diecie ograniczać: wartość energetyczna, cukry, tłuszcze nasycone, sód pochodzący z soli.

Poprzez równoważenie obydwu grup składników uzyskuje się wynik, który jest następnie klasyfikowany w kolorowej skali systemu Nutri-Score od A (ciemnozielony) do E (czerwony).

waga

Nutri-Score w liczbach

W systemie Nutri-Score każdy produkt otrzymuje ocenę wyliczoną przez algorytm opracowany przez naukowców i ekspertów.


1

Określanie punktacji za zawartość składników

System Nutri-Score przypisuje punkty:

  • Od 0 do 10 pkt. za składniki, których ilość w diecie należy ograniczać, takie jak: energia, cukry, tłuszcze nasycone i sód pochodzącyz soli.
  • Od 0 do 5 pkt. za składniki korzystne, których spożycie należy promować, takie jak owoce, warzywa, orzechy, błonnik pokarmowy i białko.
Sprawdź szczegóły w tabeli
2

Obliczanie punktacji w skali Rayner'a

3

Klasyfikacja wyniku w systemie Nutri-Score

Na podstawie wyniku – od -15 do +40 punktów w skali Rayner’a – produkt klasyfikuje się do jednej z pięciu klas wartości: od A do E. Im niższy jest wynik w skali Rayner’a, tym ocena Nutri-Score wskazuje na wyższą wartość żywieniową produktu.

Większość produktów spożywczych ma takie same zakresy i metody kalkulacji. Wyjątki dotyczą: napojów, tłuszczów i olejów oraz serów

-15 do -1
0 do 2
3 do 10
11 do 18
19 do 40
1

Obliczenie Nutri-Score
na przykładzie jogurtu naturalnego

A. Składniki, których ilość w diecie należy ograniczać

Wartość energetyczna 69 kcal 0
Cukry 5.1g 1
Nasycone kwasy tłuszczowe 2.2g 2
Sól (sód) 0.15g (0.06mg) 0
Suma punktów A 3

B. Składniki, których ilość w diecie warto zwiększać

Białko 4.5g 2
Blonnik pokarmowy 0.0g 0
Owoce, warzywa, orzechy 0.0g 0
Suma punktów B 2
2

Obliczenie punktacji w skali Rayner'a

Suma punktów Suma punktów = Całkowity wynik
A B
3 2 = 1
3

Klasyfikacja wyniku w SYSSC ORE

Łączny wynik wynosi 1, a więc jogurt naturalny otrzymuje Nutri-Score B.

Jogurt

Jakie produkty
podlegają ocenie?

Produkty z etykietą

Produkty spożywcze, które posiadają na opakowaniu informację żywieniową

Produkty bez etykiety

Produkty spożywcze, które nie mają na opakowaniu informacji o zawartości składników odżywczych

Produkty dla chorych i niemowląt

Żywność specjalnego przeznaczenia - dla niemowląt i osób chorych

Badania

Badanie konsumenckie przeprowadzone w Polsce potwierdza łatwość w zrozumieniu oraz przydatności systemu Nutri-Score w wyborze produktów w sklepie.

Konsumentów uważa, że Nutri-Score jest zrozumiały (%)

Konsumentów uważa, że Nutri-Score jest pomocny podczas zakupów (%)

Źródło: Źródło: Badanie online (CAWI) z panelu Kantar, dla Danone, Nutri-Score, Warszawa; 23.07.2020. Wynik na grupie 135 użytkowników produktów mlecznych w wieku 18-65, którym wyjaśniono sposób czytania Nutri-Score

Badania naukowe przeprowadzone we Francji potwierdzają, że Nutri-Score jest łatwiejszy do zrozumienia dla konsumentów w porównaniu z innymi systemami znakowania żywności.

Badanie opublikowane w British Medical Journal w 2017 r. pokazuje, że 52 procent ankietowanych uważa, że Nutri-Score jest łatwy do zrozumienia w porównaniu z innymi systemami znakowania. Ponadto 40 procent twierdzi, że etykieta jest pomocna w wyborze odpowiednich produktów podczas zakupów.

Łatwy do zrozumienia (%)

Pomaga w wyborze wartościowych produktów (%)

Źródło: Źródło: Julia, C., Peneau, S., Buscail, C. et al. (2017). Perception of different formats of front-of-pack nutrition labels according to sociodemographic, lifestyle and dietary factors in a French population: cross-sectional study among the Nutri-Net-Sante cohort participants. BMJ Open 2017; 7.

Opinie

Poparcie dla systemu Nutri-Score

Nutri-Score na świecie jest rekomendowany przez organizacje pozarządowe ds. ochrony praw konsumentów, zaś Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) podkreśliła wyższość Nutri-Score nad innymi systemami znakowania, opierając się na dowodach naukowych, świadczących, że jest on skutecznym narzędziem prowadzącym konsumentów do zdrowszych wyborów żywieniowych. (Źródło: IARC_Evidence_Summary_Brief_2.pdf (who.int)).

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) jest częścią Światowej Organizacji Zdrowia. Jej misją jest koordynacja i prowadzenie badań nad przyczynami nowotworów u ludzi i mechanizmami karcynogenezy oraz opracowywanie naukowych strategii kontroli nowotworów. Agencja jest zaangażowana w badania epidemiologiczne i laboratoryjne oraz rozpowszechnianie informacji naukowych.

Źródła informacji o Nutri-Score

Międzynarodowa Organizacja Zdrowia WHO Europe

Development of a new front-of-pack nutrition label in France: the five-colour Nutri-Score, link do publikacji

Europejska Organizacja Konsumentów (BEUC)

Nutri-Score Factsheet, link do publikacji

ScienceDirect

mpact of Different Front-of-Pack Nutrition Labels on Consumer Purchasing Intentions: A Randomized Controlled Trial, link do publikacji

Santé Publique France

Nutri-Score, un logo plébiscité par les Français, link do publikacji

NUTRI-SCORE FREQUENTLY ASKED QUESTIONS, link do publikacji

NUTRI-SCORE IT’S EASIER TO EAT BETTER, link do publikacji

National Center for Biotechnology Information (NCBI)

Impact of the front-of-pack 5-colour nutrition label (5-CNL) on the nutritional quality of purchases: an experimental study, link do publikacji

The 5-CNL Front-of-Pack Nutrition Label Appears an Effective Tool to Achieve Food Substitutions towards Healthier Diets across Dietary Profiles, link do publikacji

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.