Informacje na opakowaniu produktów żywnościowych mają pomóc konsumentom świadomie wybrać żywność odpowiednią zarówno dla ich potrzeb żywieniowych, jak i smakowych. Na opakowaniu powinny znaleźć się następujące dane:
- nazwa żywności,
- wykaz składników,
- wszelkie składniki lub substancje pomocnicze powodujące alergie lub reakcje nietolerancji,
- ilość składników (w określonych przypadkach),
- ilość netto żywności, data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
- wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia, nazwa i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym,
- kraj lub miejsce pochodzenia (w określonych przypadkach),
- instrukcja użycia (w określonych przypadkach),
- informacja o wartości odżywczej (poza pewnymi wyjątkami).
Więcej informacji w poradniku „Jak czytać etykiety?” przygotowanej we współpracy z Federacją Konsumentów.
Źródła informacji o Nutri-Score
Development of a new front-of-pack nutrition label in France: the five-colour Nutri-Score, link do publikacji
Nutri-Score Factsheet, link do publikacji
mpact of Different Front-of-Pack Nutrition Labels on Consumer Purchasing Intentions: A Randomized Controlled Trial, link do publikacji
Nutri-Score, un logo plébiscité par les Français, link do publikacji
NUTRI-SCORE FREQUENTLY ASKED QUESTIONS, link do publikacji
NUTRI-SCORE IT’S EASIER TO EAT BETTER, link do publikacji
Impact of the front-of-pack 5-colour nutrition label (5-CNL) on the nutritional quality of purchases: an experimental study, link do publikacji
The 5-CNL Front-of-Pack Nutrition Label Appears an Effective Tool to Achieve Food Substitutions towards Healthier Diets across Dietary Profiles, link do publikacji